1. Home
  2. Digitális arculatok
  3. Mi az a Design System?

Mi az a Design System?

A modern kor arculati kézikönyvei

A design system az egyik legkedveltebb mai buzzword. Design systemet szeretnék, hangzik el egyre gyakrabban a megbízóink szájából, ezért is gondoltam, hogy érdemes erről a témáról részletesen írni.

Mi is a design system?

Legós példán mutatom be az alapproblémát: ha van nagyon sok legónk, idő- és erőforrásigényes az építés, ki kell keresni a megfelelő elemet. Ezzel ellentétben, amennyiben előre elrendezzük az elemeket, akkor utána hatékonyan, gyorsabban tudunk dolgozni. Sőt, ha van egy leírásunk az összeépítésről, akkor még gyorsabban tudunk építeni. Ez a design systemek MVP-je (Minimum Viable Product). Styleguide, design kézikönyv, arculati rendszer, UX/UI-guide. Ezek mind design systemek. A design system egy kiterjedt szabályrendszer, amely segítségével definiálható egy rendszer működése és megjelenése.

Első és alapvető célja, hogy rend legyen, rendszert alkosson. A vizuális nyelv is olyan, mint bármilyen másik nyelv: akkor egyértelmű mindenki számára, ha ismerik a használat szabályait. Ahogy növekszik egy terméket fejlesztő csapat, úgy lesz szüksége közös vizuális nyelvre.

Utolsó frissítés 2021.02.11.

Kapcsolódó tartalmak

Branding és a vizuális válasz könyv
Hiánypótló magyar nyelvű, 156 oldalas branding könyv.
Megnézem