1. Home
  2. Arculattervezés
  3. Logó vagy embléma?

Logó vagy embléma?

Az „embléma” vagy „logó” arculattervezési projektekben gyakran előforduló szavak. Tegyük tisztába, hogy ezek valójában mit is jelentenek. Egyáltalán van köztük különbség?

Logotípia

Van! A köznyelv a „logó” szót használja minden olyan vizuális jelre, amely egy adott vállalkozást vagy márkát képvisel. Szakmai szempontból azonban jelentős különbség van közöttük, nem véletlenül van rájuk két külön szavunk. A „logotípia” kifejezésből lerövidült „logó” egy olyan jel, amely döntően csak tipográfiai elemeket, betűket, számokat, írásjeleket tartalmaz. Közvetlen fordításban betűképnek nevezzük. Az embléma ezen túlmenően egy olyan grafikai elemet is hordoz magában, ami a szigorú tipográfián kívüli formákat, jeleket tartalmaz. 

A lent látható példában a Microsoft korábbi arculata csak logotípiából állt, míg a frissített arculatnak már része egy embléma is: a négyszínű négyzet.

Microsoft logotípia

Embléma

Emblémáról akkor beszélünk, ha a felirat, tipográfia mellett egy rajzos elem is jelen van. Ez lehet egy jel, egy tömör illusztráció, vagy bármilyen grafikai elem, amely támogatja a vizuális arculatot.

Utolsó frissítés 2021.02.15.

Hasznos a bejegyzés?

Kapcsolódó tartalmak

Branding és a vizuális válasz könyv
Hiánypótló magyar nyelvű, 156 oldalas branding könyv.
Megnézem